torsdag 1. november 2012

Nyhetsanalyse

L'Aquila earthquake 
Slik så L'Aquila etter jordskjelvet i 2009 
 
Det som er saken er at 6 seismologer og en tjenestemann ble dømt til 6års fengsel for å ikke ha varslet om jordskjelvet som rammet Italia i 2009. 309 mennesker omkom. De ble hentet inn for å undersøke byen L’Aquila fordi rystelser hadde skapt frykt for et kommende jordskjelv. De ble hentet inn en uke før jordskjelvet kom. Jordskjelvekspertene konkluderte med at det ikke var noen økt jordskjelvfare. En uke etter altså så kom det som er regnet som et av de værste jordskjelvene i moderne tid i Italia. Forskere over hele verden både raser og ler av denne saken, fordi det er ikke mulig å forutsee et jordskjelv på lik måte som en flodbølge eller en orkan. Det er flere forskere som trår frem i media og sier at saken er latterlig. Dommen er ikke endelig og kan fortsatt ankes.

Det de er dømt for er å ikke forutse dette jordskjelvet som kostet mange liv, beboerne i byen var veldig bekymret på forhånd og når seismologene hadde prøvd å berolige dem med å si at de bare skulle slappe av og ta et glass vin så er dette noe som blir brukt imot dem nå. De er også dømt til å betale alle kostnader for ting som er blitt ødelagt.

En ting de kan ta litt selvkritikk rundt er at de fortalte ikke til det offentlige usikkerheten rundt metodene de bruker når det gjelder å søke og sjekke etter jordskjelvstegn. Seismologi er et fagfelt hvor det er vanskelig å spå og de metodene som blir brukt er langt i fra sikre. Noe alle forskere er helt klar over.

Det er vanskelig å si hvorfor de skal bli dømt for dette. Det gir ikke så særlig mye mening, det kan umulig komme noe positivt ut av denne saken hvis ikke den tar en helt annen retning. Virkninger som kan komme hvis disse mennene blir dømt er at denne saken kan være et eksempel mot lignende saker. Den kan sette standarden for lignende tilfeller. En annen ting som kan være en konsekvens av denne saken er at eksperter med slike kunnskaper kan være redde for å dele sin kunnskap og mening fordi de ikke har lyst på en straff hvis de tar feil.

Dette er en sak som det skal bli spennende å følge med fremover, saken har blitt anket og skal høyere opp i det italienske rettsystemet. Om disse seismologene blir frikjent eller straffet gjenstår å se.


1 kommentar:

  1. Godkjent.
    En spennende nyhet. Hvordan vil du forklare at denne nyheten dukket opp i norske emdier?

    SvarSlett